fredag 29 september 2023

Vinbonde för en dag på Arilds vingård



Vid lunchtid samlades ett 80-tal laddade druvplockare på gårdsplanen och blev utrustade med en hink och en sekatör och fick instruktioner om dagens arbete. Vi promenerade sedan ut på vinfältet och blev tilldelade var sin rad. Vi startade på rad 6 - Solaris. Årets sista solaris-druvor skulle skördas och vissa hade hunnit får mögelangrepp så det skulle vi avlägsna i samband med skörden. När vår spann var full blev dem upphämtade av en fyrhjuling och utbytt mot en ny, tom hink. Solen sken och de var varmt och skönt vilket inte druvorna tyckte om så det var viktigt att snabb få in dem för vidare omhändertagande.



Efter några timmars plockande så var det rast och då serverades baguette och ofiltrerat vin på solaris-druvan från gården, friskt och gott med smak av gröna äpplen och citron.


När vi var färdiga med skörden av Solaris så gick vi vidare med Pinot noir. Denna var betydligt enklare att skörda och druvorna var mycket fastare och friskare.



När eftermiddagspasset var avslutat hade jag nog fått ihop ca 40 kg druvor, vilket kommer att bli ca 20 flaskor vin. Druvorna kördes direkt till rensning och vidare till press för att de inte skulle bli förstörda.



   

En titt in i vinkällaren ......



Efter Skördefest med mat och vin för alla som deltagit i dagens arbete, se separat inlägg, så var det dags för lite sömn i glamping-tältet ute bland vinfälten. Detta var helt klart en trevlig upplevelse! ... nu ser jag fram emot att få njuta av Arild Solaris 2023 ... om så där 3 år.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar