I byn Montgeux utanför Troyes i Champagne ca 15 öster om Paris ligger den lilla champagnebonden Olivier Lassaige.



De har 5 ha odlingsmark och i år var skörden ca 9 000 kg/ha. De får en årlig tilldelning på hur mycket champagne de får göra. Största delen av försäljningen sker genom gårdsförsäljning men viss export, i huvudsak till USA förekommer (men har gått ner). Förutom att producera färdig champagne så säljer de även druvjuice till andra stora champagne hus, de säljer dock inte hela druvor då de anser att den bästa saften förstörs under transporten.
Druvorna pressas vanligtvis 5 gånger men den som utvinns ur den sista pressningen sparas separat för att provsmakas så den håller måtten och inte förstör all juice.
Druvjuice lagras 2-3 år på flaska med tillsatt socker och jäst. I slutet vänds flaskan var 6:e timme i 1 veckas tid. Efter det har jästen samlats i flaskhalsen. Flaskhalsen fryses då ner så att man kan öppna flaskan och plocka ur jästen och sedan sätta i champagnekorken, som förstås är av kork så att den till viss del andas. Kvaliten på korken avgör lagringstiden, dålig kort=kortare lagringstid men generellt 3-10 år.
1. Blanc de Blanc
Druva: Chardonnay
Beskrivning: Chardonnay frais et délicat. Découvres ses aromes floraus et de noisette. Il bénéficied du'une bonne longeur en bouche. It est À la réserver pour l'apéritif et le début du repas.
Kommentar: Favorit! Hög syra med inslag av jäst.
2. La Tradition
Druva: Chardonnay/Pinot noir
Beskrivning: Assemblage de pinot noir et chardonnay. Ses aromes de fruits blancs et d'agrumes vous permettent de l'apprécier de l'aeririf jusqu'au au milieu de repas.
Kommentar: Lätt! Bästsäljare!
3. Le Rosé
Druva: Chardonnay/Pinot noir
Beskrivning: Une fraicheur aromatique ponctuée par unde note fruiteée de cerise. If peut accompagner vos apéritifs et vos desserts acidulés
Kommentar: Passar till t ex ost, hall
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar