söndag 16 mars 2025

Poppels - bryggerivisning och provning

Rundtur på världens största ekfatslagrade pilsnerbryggeri, Poppels citybryggeri ... kan också vara en av få för stort är det inte.
Poppel grundades 2012 som Sveriges 67e bryggeri. Idag brygger är de en av de större, små bryggerierna och brygger ca 1,5 miljoner liter per år, ungefär vad gigianterna som Carlsberg brygger på 1 vecka.


I korthet: Häll i 200 kg krossad malt i en stålbehållare, tillsätt 66 gradigt vatten och det blir mäsk, låt jäsa i 5-6 dagar. Häll sedan över det i ekfeudrar och lagra i 5 veckor så får den med sig lite vaniljtoner av eken, därefter förflytta ölet till ett stålfat och tillsätt kolsyra, sedan är ölet redo att pumpas ut i barnen. 



  

Provning

Provning av 1 platsbryggd och 2 ända från bryggeriet i Jonsered.



1. Husets mörka pilser

Huvudrollsinnehavare: Malt

Färg: Brun - av den rostade malten

Doft/Smak: Toner av choklad och kaffe  med en kräming konsistens som sprutgrädde som växer ur flaskan. Rökig smak när den blir varm

Typ: Pilser

Kommentar: Färsk, kommer direkt från tanken, lagrad på ekfat och kan bara köpas på Poppels citybryggeri


2. 75 degree

Huvudrollsinnehavare: Humle

Färg: Tät, ofiltrerad, gul med grönton

Doft/Smak: Smak av mango och annanas men liten beska men riktligt med humle tyckte vid. Systembolaget skriver "Fruktig smak med liten sötma, inslag av ananas, mango, vetebröd, honung och apelsin"

Pris: 29,90 SEK/ 33 cl

Alkoholhalt: 6,5%

Typ: New England IPA

Kommentar: 2/2 favoritröster! Väldigt god!


3. Mango Sour

Huvudrollsinnehavare: Jäst

Färg: Gul med orange ton

Doft/Smak: Smakar tropisk juice tyckte vi. Systembolaget skriver: Mycket fruktig, syrlig smak med inslag av mango, kryddor, ljust bröd och apelsin.

Pris: 27,90 SEK/ 33 cl

Alkoholhalt: 4,5%

Typ: Suröl

Kommentar: Skall passa bra till pizza! Innehåller mycket mangopuré. 


 .... sen blev det middag med burrata, hummus, kyckling och beeramisou, med öl förstås istället för marsalavin.

 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar