Dagens tema var portvin, blindprovning med 3 sorter och för att inte totalt däcka oss så bjöds det även på vin som passade finfint till maten.
Maten, som alltid gott! Vi fick varmrökt lax med färskpotatis hjortronsås och sallad. Dessert blev det med såklart, ostbricka med hemgjort knäcke och som avslutning chokladtårta. .
Äkta Portvin är som bekant från Portugal. Portvin delas in i olika kategorier beroende på lagringstid på fat eller flaska fick vi lära oss. Alla röda portviner tillverkas på samma sätt, att man avbryter jäsningen genom att tillsätta druvsprit. Därmed får man ett sött starkvin på ca 20% alkoholhalt.
Tawny betyder läder och syftar på vinets färg som tar oss till provningens första flaska.
Porto Dos Santos
#51201 på Systembolaget
19%
219kr
Provningens andra portvin var
Vintry’s Red Port
#8087
135kr
20%
Ett fruktigt sött vin med inslag av katrinplommon, svartpeppar, torkade fikon och nötter. Ruby Port är ett portvin som är tillverkat av en blandning av vin från flera årgångar och lagrats i två-tre år. Vinet ska drickas ungt och behöver inte lagras på flaska. Ruby syftar på vinets blåröda färg. Passar särskilt bra med starka hårdostar och choklad dessert.
Sista portvinet var
Quinta da Devesa
10 års Tawny
#7551
202kr
20%
Söt smak med fatkaraktär, inslag av sultanrussin, kanel, valnötter, torkade fikon, honung, apelsinchoklad och vanilj.
Just denna vingård ligger på 50+500 meters höjd och vetter mot alla väderstreck utom öster. Detta gör att druvorna är exponerade för solen i olika grad och gör att druvorna mognar vid olika tidpunkt vilket sprider ut skörden. Till lagring används gamla franska ekfat och man lagrar Tawny 10, 20, 30 eller 40 år.
Detta blev allas vår favorit
Portvin är ju utpräglat dessertvin och passar rimligen dåligt till varmrökt lax så flaska nummer fyra blev ett rosevin.
Via del Campo Rosada Tempranillo Bobal från 2022
#2900
89kr
12,5%
Ett Vino de la Terra (bordsvin) från Spanien med hälften Tempranillo druvan och hälften inhemska druvan Bobal.
Rose tillverkas som rött vin men man avlägsnar skalresterna tidigare i processen för att få den rosa färgen.
Ett fruktigt vin med doft och smak av jordgubbar, hallon, persika och körsbär. Inslag av blodapelsin förekommer också i detta ungdomliga vin som passade utmärkt till maten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar