Rundtur på världens största ekfatslagrade pilsnerbryggeri, Poppels citybryggeri ... kan också vara en av få för stort är det inte.
Poppel grundades 2012 som Sveriges 67e bryggeri. Idag brygger är de en av de större, små bryggerierna och brygger ca 1,5 miljoner liter per år, ungefär vad gigianterna som Carlsberg brygger på 1 vecka.
I korthet: Häll i 200 kg krossad malt i en stålbehållare, tillsätt 66 gradigt vatten och det blir mäsk, låt jäsa i 5-6 dagar. Häll sedan över det i ekfeudrar och lagra i 5 veckor så får den med sig lite vaniljtoner av eken, därefter förflytta ölet till ett stålfat och tillsätt kolsyra, sedan är ölet redo att pumpas ut i barnen.
Provning
Provning av 1 platsbryggd och 2 ända från bryggeriet i Jonsered.
1. Husets mörka pilser
Huvudrollsinnehavare: Malt
Färg: Brun - av den rostade malten
Doft/Smak: Toner av choklad och kaffe med en kräming konsistens som sprutgrädde som växer ur flaskan. Rökig smak när den blir varm
Typ: Pilser
Kommentar: Färsk, kommer direkt från tanken, lagrad på ekfat och kan bara köpas på Poppels citybryggeri
2. 75 degree
Huvudrollsinnehavare: Humle
Färg: Tät, ofiltrerad, gul med grönton
Doft/Smak: Smak av mango och annanas men liten beska men riktligt med humle tyckte vid. Systembolaget skriver "Fruktig smak med liten sötma, inslag av ananas, mango, vetebröd, honung och apelsin"
Pris: 29,90 SEK/ 33 cl
Alkoholhalt: 6,5%
Typ: New England IPA
Kommentar: 2/2 favoritröster! Väldigt god!
3. Mango Sour
Huvudrollsinnehavare: Jäst
Färg: Gul med orange ton
Doft/Smak: Smakar tropisk juice tyckte vi. Systembolaget skriver: Mycket fruktig, syrlig smak med inslag av mango, kryddor, ljust bröd och apelsin.
Pris: 27,90 SEK/ 33 cl
Alkoholhalt: 4,5%
Typ: Suröl
Kommentar: Skall passa bra till pizza! Innehåller mycket mangopuré.
.... sen blev det middag med burrata, hummus, kyckling och beeramisou, med öl förstås istället för marsalavin.